Valg av alpinutstyr aktiv utøver

Kopiert fra BSK alpint.

Valg av alpinutstyr

 

VALG AV UTSTYR:

Utstyret er viktig, men i de fleste tilfeller er det den oppå skiene som avgjør det meste.

Det er viktig at utstyret stemmer overens med hverandre, i forhold til kroppsvekt, høyde, teknikk, ferdighetsnivå og styrke.

 

VALG AV STØVLER

Støvlene er helt klart det viktigste å velge riktig. Med feil støvler er det vanskelig å kjøre en riktig sving. Enten for stor, liten, stiv eller myk.

TEST 1: For å finne riktig stivhet i skallet kan man låse fast støvlene i gulvet og slippe seg forover i knærne. Dersom knærne kommer over tærne uten å måtte presse knærne innover er du nær din stivhet. Ta litt høyde for temperaturforskjeller ute og inne. 

TEST 2: Stå ca. 10 cm fra veggen med støveltuppen og press kneet mot veggen. Dersom du ikke når veggen - er ikke støvlene myke nok. (Når du veggen uten motstand i støvel, er den for myk).

Det er her viktig å finne den støvelen som passer best på foten din. Vinkler i skaftet er også viktig å se på, men dette er ting som man spesielt jobber med på løpere fra 10 år og oppover.

En god støpt såle er viktig. Foten skal ha hvile oppi støvelen, blodomløpet skal være optimalt for å hindre at man blir kald på beina. En annen viktig ting er at foten blir låst i støvelen, slik at den ikke sklir fram og tilbake, og det er her støpte såler er geniale. Det er en god investering å kjøpe støpte såler. 

Støp såler først, deretter begynn å se på forskjellige støvler. Noen merker er mer populære enn andre, men dette er ikke nødvendigvis løsningen for alle.

Få tak i en god ekspertise på støvler, og be personen foreta målinger og jobbe sammen med deg for å finne den riktige modellen og størrelsen. Å velge riktig støvel skal man bruke tid på, sørg for at betjeningen tar seg god tid til deg. 

Størrelsen er også viktig. Alt for mange velger dessverre for store støvler. Man skal ikke vokse inn i en støvel, men ut av den. Noen vil være for smale, men helt perfekt i lengden, i slike tilfeller kan man blokke eller frese ut i bredden, og forme støvelen til foten.

 

VALG AV SKI

Ski er også viktig, men ikke på langt nær så viktig som støvler.

Ski kommer i forskjellige materialer og konstruksjoner. De fleste merkene har i dag sandwich konstruksjoner på senior og junior skiene sine. Når man skal velge en god ski må man se på spennet på skien. Hvordan er skien i helhet, har den en vesentlig stiv fram eller bakski, eller har den en fin totalflex. Det skal være en viss harmoni mellom fram og bakski. Det er naturlig at bakskien er litt stivere enn framskien i og med at den skal gi respons i utgang av svingen.

Valg av ski bør gjøres i samråd med trener og ekspeditør i butikken. Dersom mulig, ta med trener eller få en anbefaling. Ekspeditøren vet ikke alltid hvor god teknisk du er på ski.

Når det gjelder lengder på ski så kommer dette greit fram i tabellen nedenfor.

Forsøk å velge ski som har ca. 20cm lengdeforskjell mellom disiplinene. Når jeg skal velge ut lengde på ski for en løper, gå først ut fra hodehøyde. Velg ut SSL ski først, da denne ligger midt i mellom. SSL ski bør ligge fra hodehøyde og pluss 5-15cm. Det beror på ferdighetsnivå og styrke. Når man kommer opp på seniornivå, vil lengdene på skiene ikke alltid stemme helt med mine beregninger. Dette kommer av at på seniorski er det noen lengder som er bedre enn andre, og man er mer opptatt av reglementet for lengder.

NB!! Vær oppmerksom med reglementet ved lengde, radius og platehøyde i de bestemte årsklassene. Reglementet gjelder for alle aldersgrupper!

Eks: En løper på 12 år er 155cm høy og middels god teknisk.

SSL ski: 160-165cm (5-10cm over hodehøyde)

SL ski: 140-145cm (20cm kortere enn SSL)

SG ski: 180-190cm (20-25cm lengre enn SSL)

DH ski: 200-205cm (varierer, kjøp en ski som løper tørr å kjøre på skjær)

Fartsski bør ikke være for lange under første sesong i SG.

Trygghetsfølelsen hos løperen kommer først når vedkommende tørr å gå inn i svinger i SG og DH med rene skjær og fin vinkel. Med for lange ski blir det ofte dårlig teknisk kjøring.

De får splitt på skiene fordi de setter seg ned med hofte i inngangen på svingen.

Velg heller kortere nymoderne SG ski med passe innsving (28-33m radius). Det er skjærende svinger som går raskest. Og derimot SG løypene for de yngste blir ofte åpen SSL.

 

VALG AV BINDINGER OG PLATER

Ved valg av binding gjør du følgende:

Ta din egen vekt med støvler og skiklær, legg til 20-30kg. Da finner du innstillingen som er mest riktig. MEN! Det er ingen fasitsvar. En løper som kjører hardt på ski, er sterk men nødvendigvis ikke veier for mye, må trolig skru opp bindingen litt ekstra. Dette bør trenere og foreldre sette seg litt inn i. Motsatt for en løper som er svak, men veier litt over det normale.

Skostørrelse er også vesentlig ved valg av binding. Jo større sko, desto lavere innstilling. Går på vektarmprinsippet. Jo lengre arm, desto mindre kraft skal til for å løse ut.

Det optimale er å ligge midt på skalene etter disse utregningene.

Eks: En løper som veier 40kg, men er ikke spesielt sterk og har 43 i skostørresle.

Velg en binding som har en skal som går fra ca. 3-8. Still binding mellom 4 og 6 (forhold?)

Plater er også forskjellige. Her varierer det fra stive, myke og lette og tunge.

Mange av dagens ski blir levert med plate som er tilpasset skien. Disse er som regel veldig bra. Men dersom skien kommer uten plate er det viktig å velge en plate som fungerer bra sammen med skien. Platen skal ikke stive av skien for mye, men samtidig gi skien en roligere bevegelse på snøen. Velg gjerne en plate som er glidende i for og bakkant. Noen plater kan låses framme og bak for å gjøre skien stivere. Lytt til betjeningen, de kjenner som regel til hvilke ting som fungerer best sammen.

 

VALG AV HJELM

Hjelm er påbudt i alpint for barn og ungdom. Når man skal velge hjelm er det viktig å tenke funksjonalitet, passform og vekt. Når barna blir 11 år vil det lønne seg å kjøpe 2 hjelmer. En hjelm for teknisk SL og en til SSL og SG. 

For FIS er det kommet reguleringer hvor utøvere må bruke hjelmer med typegodkjenning, merket med spesifikasjoner RH 2013. Denne regelen er for sesongen 2015-2016, en anbefaling for U14 og U16. Regelen trer i kraft for disse klassene sesongen 2016-2017.

For klassene U12 og yngre skal det ikke benyttes såkalt "soft ears" i konkurranse og trening i disiplinene GS/SG.

 

VALG AV BRILLER

Her er det også et utvalg som er som en jungel. Store, små, doble glass, enkle glass, mørkt glass, lyst glass, speilglass, hjelmbrille, DH brille og rene SL briller.

Her er det viktig å velge en brille som er funksjonell i så mange disipliner som mulig. Man behøver ikke 3 par briller. Velg en brille som tåler fart, så ikke tårene triller når du passerer 60km/t. Velg en brille som har flere glass som tilbehør. I racing så brukes 90 % av brillene med enkle glass. Dette fordi brillen blir mykere å ha på og følger formen i ansiktet bedre. Dette fører igjen til mindre luftgjennomstrømming.

Når det gjelder fargen på glass er det viktig å bruke disse riktig.

Ved flatt lys lønner det seg å bruke glass som er enten gult eller rødt. Dette setter farge på tilværelsen og gjør verden lysere! Lettere for å se kontrastene i snøen.

Er det sol, kan det være greit med speilglass. Utrolig viktig under sommerski da øynene fort kan ta skade av feil glass. Kjører man med gule glass en soldag i Østerrike i August/September kan dette gi lite hyggelig opphold. Erfart fra tidligere. Har man ikke speilglass, så bruk i hvert fall mørke glass. Og ikke minst til slutt, TA VARE PÅ BRILLENE DERES! Bruk posen som følger med til å pusse dem, og til oppbevaring når vi ikke står på ski.

 

VALG AV STAVER

Stavene er verktøyet vårt for balanse og rytme.

Det er viktig at de har riktig lengde, spesielt i SL. Har man for lange staver i SL blir man ofte dratt fort bakpå. Blir de for korte, kommer overkroppen for langt fram.

10 år og yngre bør klare seg med et par staver. Fra 11 år og oppover kan man klare seg med 2 par. For de mest kresne kan man ha 4 par.

1 par til SL, 1 par til SSL, 1 par til SG og 1 par til DH.

Som regel klarer man seg med 1 par SL og et par bøyde til SSL og SG.

En SSL stav skal ha mindre bøy enn en SG stav, og en utforstav skal ha mer bøy enn en SG stav. Dette går litt på posisjonen vi er i under kjøring. SSL er det relativt lite hockey, mens det blir mer og mer mot SG og DH.

Det er mange som bruker rette staver i SSL også!

Når det gjelder høyden på staver må dette måles ut i butikken. Start med SL stavene. Snu staven opp ned, hold under trinsen, og du skal ha ca. 90 graders vinkel i albuleddet.

SSL stavene kan man legge på ca. 5cm.

 

VALG AV RYGGPLATE

Her begynner det også å bli mange aktører på markedet. Kjøp i hvert fall noe du eller andre kjenner til. Noe som er blitt testet og som er godkjent. Ryggplaten bør brukes i SSL, SG og DH. Den skal være smidig og lett bevegelig. Lengden på platen er vesentlig for sikkerheten.

Legg platen på ryggen med nederste delen i gropa der rumpa går ut. Øverste skjellet skal nå ligge på linje med skulderbladene. Går den høyere opp kan den komme i konflikt med nakken under kritiske fall. Test platen i butikken i forskjellige posisjoner, hockey, stående, sittende og gjerne med hjelm for å kjenne om du har full beveglighet.

 

BESKYTTELSE I SL

I slalom bruker man beskyttelse mot portene. Det man trenger for å kjøre SL er følgende:

Stavbeskyttelse, leggskinn, hjelm med bøyle. 

 

SLUTTORD

Alpint skal være gøy, barna skal være i aktivitet. For mye utstyrshysteri er ikke bra.

Bruk det ustyret dere har tilgjengelig, så lenge det er relativt nymoderne. Vi må ha innsvingte ski for å lære den nye teknikken, men vi må ikke ha årets modell.

Alpint er en idrett som allerede er dyr nok som den er. La barna få jobbe med utstyret og lære seg å bruke det. Tålmodighet og hard jobbing gir resultater.

 

Regler vedrørende utstyr og rennreglement finner du mer om på skiforbundet.no

 

Annonser

Gjensidige